Utomhusfotografering – när och var?
Fotografering utomhus är något speciellt. Jag älskar att vara i studion, men jag älskar också min småländska granskog. Att få vara där, att få skapa konst där.
När man bara är i skogen då känns det mesta vackert, det mänskliga ögat kan ta in så mycket på en gång som inte en kamera klarar av. Samtidigt som våra hjärnor sorterar bort det som stör. Men på en bild blir det helt annorlunda. Där ska världen gå från 3D till ett platt foto och upplevelsen av samma plats blir en annan än i verkligheten.
Jag ser min uppgift som fotograf som att både spegla det man kände platsen och gärna göra det ännu lite bättre på bild. Ibland kan jag göra det väldigt mycket bättre. Det kan vara kallt och regnigt och kännas ganska trist, men det ger ofta ett fantastiskt ljus som ger mig möjlighet att skapa underbara bilder.
Så hur ska du som ska bli fotograferad tänka och hur ska du som är fotograf planera kring just utomhusfotografering?
Som kund är det viktigt att vara medveten om att fotografen inte bara tittar efter ett fint ställe. Fotografen måste även ta hänsyn till hur ljuset faller, hur bakgrunden blir på bild och hur helheten fungerar. Kraven blir också olika beroende på om det exempelvis är en barnfotografering, familjefotografering eller enbart en vuxen som ska vara med på bild. Med enbart en vuxen kan man ofta experimentera mer och testa sig fram, medan med barn gäller det att förenkla, ha en tydlig plan och vara beredd på att kasta om den planen totalt 😉
Som kund är det också bra att veta om att tidpunkten på dagen styr hur bra ljuset är, och därför kanske det inte går att boka in fotograferingen precis när det passar dig bäst tidsmässigt, utan det kan vara värt att till exempel gå upp riktigt tidigt för att få vackert morgonljus.
Som fotograf måste du tänka på mycket vid en fotografering, men alltid börja med det grundläggande:
LJUSET. Jag letar alltid efter vackert ljus, och det kan man få på många olika sätt. Men vid de flesta fotograferingar är ett mjukt jämnt ljus att föredra. Det får du genom att ha dina modeller/kunder vända mot en öppen himmel utan att ha direkt solljus på dem. Så är det soligt ute placerar jag alltid mina kunder i skugga, men vända med ansiktet mot den öppna himlen.
Ljuset styrs också av tid på dagen. Mitt på dagen är sällan bra ljus, det är starkt och kommer uppifrån vilket kan ge mörka ögonhålor på dem du fotar. Morgon/förmiddag eller eftermiddag/kväll då solen står lägre är betydligt bättre tid att fota. Jag bokar oftast in mina kunder runt kl 15-17-tiden på eftermiddagen.
BAKGRUNDEN. Om du vill ha suddig bakgrund behöver bakgrunden vara långt bort. Att placera modellen/kunden på en skogsväg som slingrar bort i bakgrunden fungerar ofta bra. Är man mer mitt inne bland träden letar jag ofta efter “korridorer”. Alltså där träden är mer placerade lite som en allé, och du kan få mycket luft bakom modellen utan att det sticker upp träd precis bakom.
INRAMNING. Hitta gärna någon gren, ett träd, en sten, en grindöppning, långt gräs eller något annat som kan ge en inramning i bilden. Det skapar fler lager i bilden och ger den mer djup. Bara en grangren som sticker in i bilden fungerar utmärkt (se bilder här bredvid).
Det är toppen när kunden föreslår fotoplatser som känns speciella och vackra för dem. Men det är ännu viktigare att ljus, bakgrund och inramning fungerar för att bilderna ska bli bra. Därför är det viktigt att både kund och fotograf kommer ihåg att fotografen måste kolla upp så att platsen som kunden vill ha faktiskt fungerar för att skapa bra fotografier, och vid vilken tidpunkt på dagen ljuset är bra på platsen. En öppen dialog från bägge parter är bäst. Antingen får valet av plats styra tidpunkten för fotografering. Eller, om antingen kund eller fotograf bara kan vid en viss tidpunkt, så får tiden styra val av plats.
Huvudsaken är att det blir vackra bilder som bevarar värdefulla minnen!