MENY

Så kan du skapa bilder med Ai

Firefly Ai bild

Är du inte rädd att Ai ska ta ditt jobb?

När jag är ute och föreläser har jag fått frågan “Är du inte rädd att Ai ska ta ditt jobb?”
Du kan läsa mitt svar längre ner, men jag vill redan nu ställa en motfråga: Är du medveten om hur Ai kan hjälpa dig i ditt jobb?

Om du på något sätt använder bilder. Alltså om du sköter en hemsida, använder sociala medier eller skapar trycksaker. Då har du nytta av att kunna skapa bilder med Ai.
Är du egenföretagare eller jobbar som kommunikatör kan Ai öppna helt nya dörrar för dig och din kommunikation i din verksamhet.

Skapa kreativa bilder

Som privatperson kan du skapa bilder med Ai bara för att det är kreativt och kul, för att du vill göra ett födelsedagskort eller en snygg affisch till ett event.

När jag skapar Ai-bilder gör jag det i Adobe Firefly. Alla bilder du ser i detta inlägg är skapade med just Firefly. Från den färgsprakande musikbilden och papperslandskapet till de fotorealistiska bilderna på den svarta hästen och den brunhåriga kvinnan.

Ai lunchkurs Fotograf Maria Lindberg
Bild skapad med Ai-verktyget Firefly.
Firefly Ai bild
Bild skapad med Ai-verktyget Firefly.

Skapa exakt rätt bild istället för att leta efter den

Tänk att du är kommunikatör på regionen och ska skriva en artikel till hemsidan som handlar om vad medelålders kvinnor kan göra för att må bättre under förklimakteriet. Då skulle du kunna illustrera den artikeln med bilden nedan.
(Kom dock ihåg att det är extra viktigt att ange att det är en Ai-skapad bild just när det gäller just fotorealistiska bilder. Både för att följa EUs regler för Ai-bilder, men också för att det är ett etiskt rätt att vara transparent).

Om du är en inspirationscoach som skriver ett blogginlägg om känslan av frihet, kan du generera en Ai-bild med en häst som galopperar på stranden. Se nedan! 🙂

Tidigare hade kommunikatören nog köpt en bild från en bildbank och småföretagaren hade kanske inte haft någon bild alls. Med Ai kan de bägge skapa bilder som är precis anpassade efter syftet och behovet.

Du kan lära dig skapa Ai-bilder

Jag håller kurser inom Ai och har gjort två videokurser på Moderskeppet om hur du genererar bilder med Ai. Den senaste kan du se här: Generera bilder med Firefly
Är du inte medlem än, kan du kolla in de gratis provavsnitten!

Ai lunchkurs Fotograf Maria Lindberg-8
Bild skapad med Ai-verktyget Firefly.
Bild skapad med Ai-verktyget Firefly.

Egenföretagare? Ai kan hjälpa dig!

Tänk dig att du är en florist som ska starta verksamhet med kurser i bukettbindning. Du ska givetvis marknadsföra kurserna i sociala medier och på din hemsida. Till det behövs bilder! Men eftersom du inte haft någon kurs än, har du inga bilder från en sådan kurs.
Då kan du istället skapa inspirationsbilder som passar dig och din verksamhet. Du kan skapa bilder med just din stil och den känsla du vill förmedla till dina kunder och framtida kursdeltagare.

Med Ai:s hjälp kan du göra bilder i olika format. Fyrkantiga för instagraminlägg och stående för händelser på instagram och facebook och liggande för inlägg på facebook till exempel.

Ai firefly-7
Bild skapad med Ai-verktyget Firefly.
Ai firefly-8
Bild skapad med Ai-verktyget Firefly.
Bild skapad med Ai-verktyget Firefly.

Så, tillbaka till frågan jag ställde i början. Känner jag mig som fotograf hotad av Ai?
Nej, faktiskt inte.
Jag ser givetvis risker med Ai, hur det kan användas till ont istället för gott, men jag ser inte Ai-bilder i sig som ett problem för mig utan mer som en möjlighet.

Risker med Ai

Ai kommer definitivt att ersätta fotografer i vissa sammanhang. Men den utvecklingen är redan här och jag väljer att se nyttan jag kan ha (och redan har) av Ai istället för att skrämmas av det.

Finns det risk att fotorealistiska Ai-bilder används i propagandasyfte? Ja, det görs redan. Så utbildning inom källkritik och Ai är viktigare än någonsin.

Kan Ai underlätta min vardag och öka min kreativitet som fotograf? Jajjamen!
Ai-funktioner har redan funnits i Photoshop i många år, och allt eftersom Ai-utvecklingen går framåt kan den underlätta ännu mer för mig när jag exempelvis ska ta bort, justera eller lägga till något i mina sagolika foton jag fotar med mina kunder.

Bild skapad med Ai-verktyget Firefly

Ai-bilder underlättar för mig

När jag nyligen lanserade min nya kurs Mjukt fokus kunde jag bildsätta anmälningssidan enkelt med Ai-bilder som passar min stil, förmedlar rätt känsla och visar deltagarna vad kursen innebär.
Hade jag kunnat fota riktiga bilder istället? Ja, men det hade krävt väldigt mycket mer tid och jobb. Jag hade behövt blanda in flera modeller för att få mångfald i bilderna och ordnat miljöer som passar in i den varma, mysiga känslan jag vill att bilderna ska ge. Ai löste den saken åt mig på betydligt kortare tid.

Ai hittar på knasigheter

Så är Ai helt perfekt då? Nej verkligen inte. Ai utvecklas ständigt och om du kollar noga på bilden ovan ser du konstigheter både med händer, kläder och kamera. Ai är oförutsägbart och kan ge väldigt märkliga resultat. Det kan både vara frustrerande, men också ganska spännande. Det är roligt att skapa Ai-bilder i Firefly. Testa du också!

Så här lär du dig skapa Ai-bilder

Här hittar du en sammanfattning av mina kurser där jag lär ut om Ai:

Vi ses! / Maria