MENY

Skapa bilder med Ai!

Är du rädd för Ai?

Var inte det. För Ai kan underlätta din vardag. Till exempel kan Ai skapa en bild som illustrerar ett blogginlägg du skriver. Som bilden här nedan som jag har gjort i Ai-verktyget Firefly. Med Ai kan du skapa illustrationer och fotorealistiska bilder till exempelvis hemsida, sociala medier och presentationer. Häng med, så berättar jag mer!

Är Ai en farlig eller mysig robot?

När du hör ordet Ai, föreställer du dig då en postapokalyptisk värld med robotar som ser ut som Arnold schwarzenegger i filmen Terminator? Eller tänker du på skräpposten i din mejl? För de senare är en verklig användning av artificiell intelligens där Ai identifierar vad som är skräppost och vad som inte är det. Ofta lyckas Ai bra med det, men ibland mindre bra.

Så är det med det mesta som vi använder Ai till  – många gånger funkar det toppen, ibland går det mindre bra. Visst kan Ai missbrukas och användas till ondska avsikter, men du kan också ha stor nytta av Ai. Är du egenföretagare eller exempelvis kommunikatör så kan Ai vara en fantastisk kollega!

Bild skapad med Ai-verktyget Firefly.

Jag är ensamföretagare och har inga kollegor att bolla idéer eller förslag med, men Ai kan fungera som mitt bollplank. När jag skulle inleda det här inlägget började jag med att gå in på Ai-programmet ChatGPT och ställa frågan ”vad bör ett blogginlägg om Ai innehålla?” Samma fråga som jag hade kunnat ställa till en kollega vid förmiddagsfikan. Jag fick en himla massa förslag och en del av dem har jag skrivit om ovan.

Jag bad även programmet att på ett enkelt sätt förklara vad Ai är och fick svaret “Det är som en digital hjärna som kan lösa problem och utföra uppgifter självständigt.” En ganska bra beskrivning tycker jag. Ai kan skapa saker precis som en mänsklig hjärna, men den tänker inte på samma sätt. Därför är det viktigt att lära sig HUR Ai tänker för att kunna använda Ai på bästa sätt.

Låt Ai bli din kollega

Jag använder Ai både i mitt bildskapande och övriga företagande. Ai har länge funnits integrerat i Photoshop, men användningsmöjligheterna har växt enormt bara senaste halvåret. Men även om du inte är fotograf kan du har stor användning av Ai just för att skapa bilder.

Håller du kurser? Behöver du genrebilder till sin hemsida? Behöver du göra en snygg affisch för att marknadsföra ett event? Allt detta kan Ai hjälpa dig med.
Jag har nyligen släppt två nya kurser och jag behövde då bildmaterial till hemsidan där jag presenterar kurserna och till sociala medier och nyhetsbrev där jag marknadsför kurserna.

Här nedan ser du en av bilderna jag skapade med Ai. Läs vidare så berättar jag mer om hur jag gjorde.

Mjukt fokus fotokurs Fotograf Maria Lindberg. Ai bild.
Bild skapad med Ai-verktyget Firefly.

Bilden här ovan skapade jag med Ai när jag behövde illustrera mitt nya kurskoncept “Mjukt fokus“. Jag ville ha fotorealistiska bilder som visar en mångfald av olika fotografer som sitter vid datorn i sitt mysiga hem och deltar i kursen. Visst hade jag kunde leta rätt på modeller och fotograferat dem i olika miljöer, eftersom jag ju är fotograf. Men det hade tagit väldigt mycket mer tid och arbete. Och alla har ju såklart inte den möjligheten över huvud taget.

Men en bra formulerad prompt (beskrivning till Ai om vad den ska skapa) och rätt inställningar kunde jag skapa flera olika bilder med samma stil, färgton och känsla. Det ger mig en kontinuitet och harmoni på hemsidan och förmedlar den känslan som jag vill att kursen ska ge. Jag skriver in en beskrivning av motivet i programmet Firefly och ställer in vilka färgtoner, ljus och stil jag vill ha. Så skapar Ai:n bilder åt mig.

Konstiga fingrar på Ai-människor

Om du tittar noga på bilden kan du upptäcka några knasigheter, exempelvis på hennes hand. Ai har fortfarande en hel del utvecklingspotential när det gäller just fotorealistiska bilder av människor, framförallt när det gäller händer. Men utvecklingen går jättesnabbt och det har blivit oerhört mycket bättre bara senaste månaderna. I det här fallet valde jag att använda bilden ändå. Bilden förmedlar en känsla och det är viktigare än om ett finger ser knasigt ut.

Gå gärna in på min kurssida för Mjukt fokus och se om du kan hitta knasigheter på de andra bilderna också.

Till kursen ville jag också ha en illustration för att visa hur vi kommer att träffas i grupp online och utvecklas som fotografer. Den bilden ser du nedan och där kan du läsa om hur jag skapade denna Ai-illustration.

Mjukt fokus fotokurs Fotograf Maria Lindberg. Ai bild
Bild skapad med Ai-verktyget Firefly.

För att få illustrationen att passa ihop med de fotorealistiska bilderna använde jag samma inställningar i Firefly för färger och ljus. Men istället för foto klickade jag på konst och angav akvarell som teknik. Det tog ganska många försök att få till denna bild, eftersom jag inte var helt på det klara med exakt hur jag ville att den skulle se ut. Så jag lät Ai ta fram olika bilder åt mig och så fortsatte jag ändra min prompt utefter bildförslagen jag fick. Tillsluta landade jag i att den här bilden fint sammanfattar kursen.

Om jag behöver olika format på bilderna för att kunna använda dem i olika kanaler,  till exempelvis stående bilder i stories på instagram, kan jag enkelt ordna det med Ai:s hjälp. Jag använder då samma prompt och inställningar, men ber om ett annat format.

Vill du lära mer om Ai och hur du kan ha nytta av det? Jag håller kurser om hur du kan skapa bilder med Ai!

Jag har gjort den här kursen för Moderskeppet: Generera bilder med Ai
Och jag jobbar just nu med ytterligare en Ai-kurs för Moderskeppet.

Jag planerar att hålla en lunchkurs om hur du kan skapa illustrationer, egna stockbilder, genrebilder, inspirerande och informativa bilder för hemsida, sociala medier med mer. Kursen hålls över zoom en vardag mellan kl 12-13 och kommer bli senare i vår/sommar. Om du vill intresseanmäla dig redan nu kan du göra det nedan.

Jag kan också skräddasry en utbildning i Ai-genererade bilder för just er verksamhet. Läs mer HÄR.

Intresseanmälan Ai-kurs

Vill du lära mer om hur du kan använda Ai för att skapa dina egna stockfoton och illustrationer?

Fyll i formuläret så får du ett mejl när platserna till lunchkursen släpps.

Gör din intresseanmälan här!