Fotografera Vinterfoton
Vinterfotografering
Vinter kan vara magiskt gnistrande eller blaskigt grå. I alla fall i södra Sverige får vi ganska ofta dras med det sistnämnda. Men när de kalla månaderna är gnistrande vita, då är det ju så sagolikt vackert! Och då ska vi givetvis passa på att fotografera.
Magiska, gnistrande vinterbilder med fluffig snö och frostiga grenar. Oavsett vad eller vem du fotar i snön så finns det vissa saker att tänka på för att bilderna ska bli så bra som möjligt. Här nedan följer tips både till dig som fotograferar och till dig som bokar tid för fotografering på vintern.
Till dig som fotar i snö
1) Klä på dig ordentligt så att din fotosession inte avbryts för att du fryser. Praktiska kläder som gör att du håller dig varm och kan krypa runt i snön utan att bli blöt.
Skaffa så kallades ”torgvantar” där du kan ha fingertopparna fria för att klicka och sen fälla över så det blir en värmande tumvante. Eller ha vantar som kan användas för att klicka på skärmen om du fotar med mobilen.
2) Tänk på att vit snö blir väldigt ljus. Det är viktigt med mjukt ljus för att få bra bilder. Mjukt ljus har du i skugga, när det är molnigt samt när solen går upp och ner
Om det är en solig dag med blå himmel ska du undvika att fota mitt på dagen när ljuset är som starkast. Gå istället ut när solen går upp eller innan den går ner. Ofta funkar det utmärkt att fota någon kvart/halvtimma innan solen går upp och efter den gått ner.
Timman efter och före soluppgång respektive solnedgång brukar vara magisk med ljuset.
Om du måste fota när det är hårt solljus ute behöver du leta upp skugga och ställa den du fotar så att den står i skugga.
Helst ska “modellen” vara vänd ut mot öppen himmel för att bli fint ljussatt, men när det är vitt ute studsar ljuset nästan överallt. Så på det sättet är det faktiskt enklare att få bra ljus vintertid.
Är det mulet ute kan du fota när som helst under dagen – då har du en mjukt fint ljus hela tiden.
3) Tänk på kontrasterna! Att fota en svart hund i vit snö är INTE lätt! Snön blir väldigt ljus och att fota svarta hundar, hästar eller mörkklädda människor i den vita snön är klurigt.
Antingen blir personen/djuret så mörk att man knappt ser detaljerna i päls, ansikte med mera. Eller så blir snön så ljus att den bara blir helt kritvit. Även här underlättar det att ha bra ljus. Ju mjukare ljus, desto mindre kontraster.
Om du fotar med en systemkamera behöver du ställa in så att “modellen” hellre blir lite för mörk men att det finns detaljer kvar i snön. Sedan lyfter du upp skuggorna i redigeringen för att få fram detaljerna på hunden/hästen/människan.
Fotar du med mobil kan du klicka och hålla ner på skärmen för att be mobilen att anpassa ljuset efter den punkten. Om du klickar och håller ner på den svarta hunden kommer bilden att bli ljusare. Då kommer troligen snön att bli kritvit och detaljer försvinner, men det kanske ändå är att föredra framför en hund som är som ett svart hål i bilden.
4) Leta efter grenar som är täckta i snö eller frost. Ställ din “modell” under eller bredvid en sådan gren för att skapa en vacker inramning. Bakom modellen ska det vara långt avstånd till bakgrunden för att få den så suddig som möjligt.
5) Undvik mörk skog i bakgrunden. Om det bara är snö på marken, och inte på träden, är det mycket svårare att få magiskt vackra bilder. Då blir skogen så mörk i kontrast till den vita snön.
Den bästa sortens skog att fota i dessa dagar då snön försvunnit från träden är björkskog – för de träden har ljus bark och blir inte lika mörk kontrast mot snön. Men helst vill jag ha vitt, vitt, vitt överallt när jag fotar i snö. Och om det inte är vitt överallt letar ju upp det bästa stället med så mycket snö som möjligt även på träden.
Pssst! Läs gärna tipsen nedan också, så vet du hur du kan göra för att hålla din modell varm genom hela fotograferingen.
Till dig som bokar vinterfotografering hos mig
Oavsett om du bokar en gravidfotografering, hästfotografering, barnfotografering eller familjefotografering så kommer min erfarenhet av vinterfoto göra att du får magiska bilder.
– Du kan låna fantastiska klänningar eller mysiga stickade kläder hos mig. Kläderna du ser på bilderna här finns alla till utlåning och passar många storlekar.
Jag har flera garderober fulla med kundkläder och när du bokar din fotografering hjälper jag dig välja ut vad som passar bäst till din fotografering.
För att hålla värmen ska du ha många varma lager. Ser det bylsigt ut? Ingen fara, det fixar jag i redigeringen! En vuxen kan ju klara av att frysa en liten stund, men med barn har jag dem hellre riktigt bylsigt klädda så att de är varma och glada, än att de fryser.
– Ha en varm stor jacka + varma stövlar/kängor med till fotograferingen. Jag har värmedynor att sitta på och jag ordnar värmepåsar som vi fäster i jackan så den håller sig varm och skön.
Skorna syns ofta inte i snön, men om du inte har några som passar på fotograferingen kan vi antingen gömma dem under en klänning eller så har jag några till utlåning (till både barn, kvinnor och män).
– Ta gärna med varm dricka. Om det är varm choklad till barnen är det bra med sugrör så det inte blir kladd i ansiktet.
– Känn ingen press! Du behöver inte veta hur allt ska göras. Jag kommer att skicka tydlig information när du bokar en fotografering. Du har möjlighet att ställa alla frågor du vill och jag guidar dig/er genom hela fotograferingen. Vi tar det i den takt som behövs och stressar inte fram något.
Boka din vinterfotografering
Så, trotsa kylan och möt mig ute i snön! Vintern varar inte länge till och det gäller att ta vara på magin.
Boka din sagolika fotografering här:
Varma vinterhälsningar, Maria