MENY

Boosta dina sociala medier med bra bilder!

Mobilfoton är nyckeln till att få ett fint innehåll. Varför? Jo, för om du har bilder som väcker uppmärksamhet, är fina, vackra, häftiga eller på annat sätt intressanta – då får du folk att stanna till i scrollandet. Då sticker du ut i flödet och det är precis vad du vill göra om du ska får folk att följa, gilla och engagera sig i dig och dina inlägg på sociala medier.

Nedan hittar du TRE TIPS på hur du ska tänka kring bilder i sociala medier.

Kurs mobilfoto

Oavsett varför du finns på sociala medier så är ju syftet med sociala medier att vara just social. Och för att kunna vara social måste andra se dig. Annars har du ingen att prata med. Givetvis ska du engagera sig i andras innehåll och skapande också, men det är ett annat ämne. I den här texten fokuserar jag på hur du ska tänka kring dina BILDER och FILMER.

Om du är egenföretagare, kreatör, ansvarig för din arbetsgivares sociala medier eller av annan anledning vill nå ut på sociala medier är den här texten för dig.
Om du vill nå ut behövs bra bildmaterial!

Givetvis kan man fota snygga bilder med en proffskamera. Men att ha förmågan att fota och filma med sin mobil är grundläggande för sociala medier. Även jag som proffsfotograf skapar väääldigt mycket innehåll med min mobil.

Detta ska DU tänka på när det gäller bilder och filmer i sociala medier:

1) DU behöver synas i dina sociala medier. Är du en egenföretagare vill dina följare givetvis lära känna DIG. Men även om du skapar innehåll för ett större företag så vill följarna se människor, personer de kan relatera till.

Många tycker det är jobbigt att synas på bild, men det går att träna. Börja försiktigt med selfies på långt avstånd (du kan luta telefonen mot något och sätta kameran på timer, så hinner du förflytta dig längre bort). Titta mycket på bilden, även om det känns jobbigt. Lägg ut den (gärna med någon text eller budskap i bilden).

Nästa steg är att filma dig själv på samma sätt. Du kan bara gå förbi i bilden. Sedan lägger du till en text på filmen som berättar om dig eller din verksamhet. Allt eftersom förflyttar du dig närmare och närmare kameran. Tvinga dig själv att titta på bilderna/filmerna om och om igen. Det kommer att kännas lättare.

Jag avskyr att se mig själv prata, jag tycker jag rör munnen så konstigt. Men jag börjar vänja mig och för varje video jag tittar på mig själv när jag pratar så blir det lite lättare. Målet är att du ska kunna stå och prata in i kameran på nära håll.

2) Gå en kurs (se längst ner) för att lära dig hur du använder ljus, vinklar, inställningar för att skapa riktigt bra bilder och filmer med din mobil! När du lär dig använda enkla steg för att skapa mycket bättre bilder kommer ditt innehåll på sociala medier bli så mycket bättre.

Att det är just mobilen du ska lära dig fota med är för att den har du alltid med dig. En stor kamera bär du inte runt på, men mobil finns i fickan och gör att du snabbt kan skapa snyggt och bra innehåll – om du vet hur du ska göra.

När du har kunskapen om hur det enkelt kan skapa bättre mobilfoton känns det roligare och lättare att skapa innehåll också. Vilket i sin tur gör att du skapar mer innehåll och kan posta oftare. En bra bild griper tag i betraktaren och en intressant text till bilden håller kvar dem. 

3) Rörlig bild gillas av algoritmen. Då visas ditt innehåll för fler personer. Du kan skapa rörlig bild genom att filma eller lägga ihop flera stillbilder i en reel. Gör det en vana att du filmar lika mycket som du fotar. En selfie kan lika gärna vara en kort film av dig när du visar upp någonting.

Det finns så mycket du kan filma i din vardag. Skaffa ett enkelt stativ med en mobilhållare så kan du filma dig själv när du jobbar, skapar, pratar eller bara dricker en kopp kaffe. Sådana filmer är guld värda nästa gång du ska skapa en reel med ett budskap om din verksamhet.

SÅ LÄR DU DIG

Häng med på min online-kurs “Bättre mobilbilder för sociala medier”. Den 28 februari möts vi på Zoom mellan kl 12-13. Så du kan gå kursen medans du äter lunch! Varmt välkommen och boka din plats HÄR.

Mobilfotografering