MENY

Jobba som fotograf – här är bästa tipsen!

Foto: Filip Pilthammar

Älskar du, precis som jag, att fotografera? Kanske har du det i nuläget som en hobby men känner att du vill förvandla den passionen till ett yrke. Jag har fotat sedan gymnasiet, jobbat som journalist i snart 20 år och satsade på allvar på yrket som fotograf för ungefär 7 år sedan. Jag har lärt mig mycket under resans gång och här delar jag med mig av mina bästa tips för dig som vill satsa på att jobba som fotograf.

Marias 5 bästa tips för dig som vill jobba som fotograf:

 1. Hitta din nivå.
  Givetvis måste man inte börja arbeta heltid som fotograf direkt. Jag smög igång min verksamhet med barn-, familj- och bröllopsfotografering vid sidan av mitt arbete som journalist och fotograf för tidningar. Jag var även föräldraledig på deltid samtidigt, och det var var en stor trygghet att jag inte behövde dra in en hel månadslön på fotograferandet direkt. För mig som var frilansjournalist, och alltså inte anställd utan redan egenföretagare var det smidigt att ta mer och mer fotografjobb allt eftersom de rullade in. Jag kunde enkelt anpassa mina arbetsdagar eftersom jag själv styrde över min arbetstid. Om du är anställd och jobbar heltid får du se över möjligheten att gå ner på deltid på ditt ordinarie jobb eller fundera över om du orkar och hinner med att jobba som fotograf vid sidan av ditt heltidsjobb. Målet måste inte vara att du ska jobba heltid som enbart fotograf, det kan faktiskt vara väldigt givande att även ha ett annat jobba. Fundera på vad du trivs bäst med och vad som passar ditt liv – hitta DIN nivå för fotografyrket! En anställning vid sidan av ger både trygghet, annan input och arbetskamrater. Även om du inte är anställd kan det vara bra att ha många ben att stå på. Känns det svårt att leva på att enbart fota barn och familjer kan du fundera över andra andra verksamheter du kan ha i ditt företag. För om du ska jobba som fotograf bör du starta en egen firma. Vilket tar oss till nästa punkt på listan…
 2. Lär dig företagande
  När jag satsade på fotografyrket hade jag redan varit egenföretagare i över 10 år. Det var en väldig fördel då jag redan kunde bokföring, var insatt i försäkringar, van vid att hantera uppdragsgivare och att inte ha en jämn inkomst med samma lön varje månad. Jag hade då redan arbetat som frilansande journalist och fotograf för tidningar och magasin under flera år. Det som blev nytt för mig var att ha privatpersoner som kunder och att behöva synas och marknadsföra mig i sociala medier och via hemsida. Om du är helt grön på allt vad gäller företagande rekommenderar jag varmt att du ser till att gå flera utbildningar inom företagande och ekonomi, läser på, skaffa en eller flera mentorer (måste inte vara enbart fotografer utan kan även vara andra egenföretagare) innan du startar igång din verksamhet. Det är viktigt att du inser att det är mycket att lära och omöjligt att lära allt på en gång. ta små steg och stressa inte med att bygga upp din verksamhet. Du behöver kunskap inom bokföring, marknadsföring, sociala medier, bygga hemsida, försäkringar, prissättning, avtal, it-säkerhet med mera. Givetvis kan du smyga igång med fotoverksamheten under tiden du lär dig detta, men jag vill trycka på att du måste prioritera även “tråkiga” saker för att din verksamhet ska fungera. Ska du kunna bygga en hållbar fotoverksamhet måste du även ha ett hållbart företagande! Att exempelvis sätta alldeles för låga priser när du börjar ta betalt för fotojobb är som att skjuta sig själv i benet – du måste värdera ditt eget arbete, även när du är ny.
 3. Lås dig inte vid en sak.
  I mitt företag skulle jag säg att jag har tre huvudben jag står på:
  – Fotograferande
  – Fotokurser
  – Skrivande
  Inom dessa tre områden har jag flera olika förgreningar:
  Fotograferandet: Jag fotar barn, familjer, gravida och djur år privatpersoner. jag fotar även personalbilder åt företag och organisationer samt bilder åt småföretagare.
  Fotokurser: Jag håller kvällskurser, stora workshops på flera dagar, online-kurser via zoom, mentorlektioner, privatlektioner, kurser för företag och är konsult på online-plattformen Moderskeppet.
  Skrivandet: Jag skriver krönikor åt en tidning och reportage (där jag även fotar) åt olika magasin.
  Att ha flera olika ben att stå på (jämfört med om jag enbart skulle göra barnfotografering) ger mig både en större ekonomisk trygghet (om något av benen fallerar har jag fortfarande andra som ger mig inkomst) och variation som jag uppskattar. Jag blir lätt uttråkad om jag ska göra samma sak hela tiden, så även om jag arbetar med foto nästan hela tiden – så gör jag det på flera olika sätt.
  Min verksamhet är också under ständig förändring. jag testar nya saker, ändrar på de saker jag redan gör och slutar med sådant jag inte trivs med eller som inte fungerar ekonomiskt.
  Så lås dig inte vid att du måste veta precis vad du ska satsa på för resten livet. testa dig fram och låt allt ha sin tid. kanske älskar du att jobba som bröllopsfotograf, men tröttnar på det efter tre år – det är okej och eftersom du även fotat andra saker under tiden (du har ju byggt upp fler än ett ben att stå på, eller hur?) så har du det att falla tillbaka på.
 4. Dröm stort – var rimlig
  Jag tycker absolut att du ska ha stora drömmar och våga satsa. Samtidigt är det viktigt att veta att fotografbranschen är tuff med hård konkurrens och att vara egenföretagare ställer höga krav på dig. Därför är punkt 2 så viktig – du måste ta reda på om detta med att sköta ett företag verkligen är något som passar dig. Som ensamföretagare är det du som måste fatta ALLA beslut. Som ensamföretagare inom ett kreativt yrke måste du klara av att hantera en missnöjd kund utan att ta det personligt och bli förkrossad när någon inte är nöjd med ditt arbete. För det kommer att hända förr eller senare att någon kund klagar. Då behöver du veta hur du ska hantera det, du behöver ha styrkan att hantera det och du behöver även ha byggt upp ett kontaktnät med andra fotografera och egenföretagare som du kan bolla med. Viket tar oss till nästa punkt….
 5. Bygg ett kontaktnät – hitta mentorer och utbilda dig ständigt
  Ensam är stark… men tillsammans är vi ännu starkare! Jag har ett väldigt stort utbyte av andra fotografer som jag kan bolla saker och ting med . Det kan vara allt från hur jag ska hantera en viss situation med en kund till hur jag ska satsa i mitt företag, bästa programvarorna, försäkringar eller kurser. Lika viktigt är det att ha kollegor att bara snickesnacka med. För som ensamföretagare har du inga fikaraster med kollegor. Så mitt råd är att redan från början se till att hitta erfarna fotografer du kan lära av. Givetvis måste du se till att vara väl utbildad inom fotografering och redigering så att du kan leverera en bra produkt till dina kunder, men som jag skrivit om ovan är det även så många fler delar att tänka på. Gå kurser, boka mentorlektioner, lär känna dina kollegor. Ett bra sätt att träffa andra fotografer är att gå med i en fotografförening. Och se dem just som kollegor, istället för konkurrenter, det blir mycket roligare att jobba och samverka då. Då kan ni hänvisa kunder till varandra när den andre inte hinner med och hjälpas åt. Att se till att ta hjälp och utbilda dig redan från första början är guld värt. Snåla inte med det! Jag är evigt tacksam för att jag fick hjälp från första början med exempelvis prissättning, så att jag faktiskt tog vettiga priser som gjorde att jag kunde överleva på min inkomst. En eller flera bra mentorer kommer att vara ovärdeliga när du bygger upp din verksamhet som fotograf.

  Är du nyfiken på vad jag kan erbjuda dig i form av mentorskap kan du läsa mer HÄR.

  Stort lycka till i ditt jobb som fotograf!