MENY

Tävla med foton!

Tävla i fotografering – kan man det? På samma sätt som tävling i musik kan kännas svårt, det är ju så subjektivt vad man tycker om, så kan man mäta sina skills som fotograf med andra. Det finns tekniska, konstnärliga och kunskapsmässiga kriterier som avgör om en bild är bra eller ej. Att tävla med sina bilder kan vara väldigt jobbigt, när det går mindre bra, men det är också ett sätt att utvecklas och lära sig växa med hjälp av kritik.

Just nu pågår inskickning av finalbidragen till SM i fotografering och jag är i full färd med att förbereda mina bilder för tryck. Allt måste vara perfekt. Trots det blir det aldrig perfekt, domarna ser alltid sådant som kunde vara bättre. Men det är just detta som är så utvecklande. I många fototävlingar får man kritik av domarna och det är just detta som man kan lära sig oerhört mycket av. Jag har fått kritik om allt från posering av modellerna till val av beskärning och färgtoner i bilden.

Visst kan det kännas jobbigt att få negativ kritik, men jag har lärt mig att vända det till något positivt och använda det för att skapa ännu bättre bilder i fortsättningen.

Hela SM i foto är väldigt spännande. Det pågar i dagarna tre, i år är det digitalt (precis som förra året) och det innehåller föredrag med domarna, kritik på bilder och poängsättning. Även om man själv inte tävlar kan man delta och lära sig mycket genom att lyssna och titta på bildkritiken som andra får på sina bilder.
Läs mer och köp biljetter här: www.smfotografi.se

Bilden på den gravida kvinnan med hästarna är en av mina finalbilder förra året. Den tog då en andraplats och jag vann silver i kategorin Gravid. I år är jag återigen med i Gravidkategorin, men även i Fine Art (allmängiltiga fotografiska konstverk), Klassiskt porträtt, Klassiskt barnporträtt och Kreativt barnporträtt. Det ska bli väldigt spännande, intressant och lärorikt. Jag är väldigt stolt över mina bilder oavsett hur det går, för de är inte mindre bra bara för att de inte kniper någon pallplats – det betyder bara att någon annans bild var ännu starkare.

Det är oerhört hög klass på de tävlande i SM och det är roligt att både se nya ansikten i tävlingen och följa de veteraner som framgångsrikt tävlat i SM flera år. Nytt sedan förra året är att ingen blir total SM-mästare utan istället koras guld, silver och brons i varje kategori samt att en bild utnämnd till Årets bild. Det tycker jag är ett väldigt bra system, då det gamla systemet med högst sammanlagda poäng krävde att du skickade in väldigt många bilder vilket också blir ganska dyrt. Själva deltagaravgiften per bild är inte så farligt hög, men det blir snabbt mycket pengar när du skickar in många. Och om du sedan kommer till final ska alla bilder tryckas på riktigt fint och bra papper samt gärna förses med passepartout, och det kostar många slantar. Det nuvarande systemet är mycket mer ekonomiskt rättvist.

Så, om du fotograferar tycker jag du ska testa att skicka in till SM nästa år. Det spelar ingen roll om man är amatör eller proffs, alla deltar på lika villkor. Häng med och titta på årets SM så ser du hur det fungerar och kan följa med i bildkritiken samt se årets finalbidrag. Även om man inte går till final får man poäng på sin bild och diplom vid tillräckligt hög poäng. Man måste våga för att vinna, och att testa att skicka in en bild är helt ofarligt. Första gången jag testade att vara med i SM kom jag inte till final. Men året efter det kom jag med och sedan har jag fortsatt. Det är spännande och lärorikt! Nu ser jag fram emot finalen i oktober 🙂