MENY

SM Guld i Fotografering

Jisses va jag är glad! Och stolt. För jag har faktiskt tagit SM-guld. Jante sitter på min axel och säger att jag inte ska skryta, men jag tänker skita i honom just nu. För jag är stolt med all rätta! Min bild tog hem GULD i kategorin Tama djur.
Men det är verkligen inte bara min vinst jag är glad för – i år var första gången på länge som vi faktiskt kunde ha ett fysiskt SM där vi träffas och det var fantastiskt roligt. Att få åka ihop med sina fotografkompisar till SM, träffa alla andra underbara fotografer där, träffa domarna och se bilderna. Jubla, applådera och och vara nervösa tillsammans på plats (och inte framför sin egen dator i sin ensamhet). Så himla roligt!

I årets SM i Fotografering var nivån på bilderna i finalen extremt hög och jag är glad att min bild lyckades knipa guldet med så många fantastiska bilder att tävla mot.
SM i foto går till så att man först skickar in bilder digitalt som bedöms av en internationell jury. De bästa bilderna går vidare till finalen och då ska alla bilder tryckas upp (“printas”) för i finalen är det andra internationella domare som bedömer bilderna som tryckta förstoringar.

I år gick finalen av stapeln på Grand hotel i Alingsås och det var så roligt att få klä upp sig och fira ihop med alla fina fotografkollegor med galamiddag och mingel. Det gick även att följa tävlingen digitalt, och det gjorde jag de två första tävlingsdagarna. Sedan åkte vi upp ett gäng fotografer tillsamman på lördagen. Då hade jag börjat bli nervös för jag visste att min bild låg i ledningen. Men man kan aldrig vara säker – saker och ting kan ändras en hel del. Domarna gör nämligen en första bedömning av bilderna inför publik – en så kallad öppen jurering. Men sedan har de även en stängd jurering efteråt. Där kollar de på de 10 bästa bilderna, diskuterar och argumenterar kring bidragen bakom stängda dörrar och då kan ordningen på bidragen ändras.

Bilderna bedöms efter särksilda kriterier (läs mer på SM i Fotografis hemsida):

  1. Impact / Påverkan – En bild som ger ett starkt första intryck får generellt högre poäng än en bild som inte sticker ut från mängden.
  2. Kreativitet – Originella idéer med gott utförande belönas väl.
  3. Grundbild – ett tränat öga ser hur grundbilden ser ut även efter att efterbearbetningen är gjord.
  4. Efterbearbetning – Dåligt genomförd efterbearbetning kan vara det första en domare lägger märke till.
  5. Berättelse – Varje bild bör berätta en historia eller framhäva en känsla.
  6. Ljussättning – Ljus skapar stämning, drama, textur, djup, form och kan leda betraktaren till att förstå bilden.
  7. Posering och form – Bra posering framhäver det porträtterade objektet och bidrar till att betraktaren förstår historien eller känslan i bilden.
  8. Komposition – Är kompositionen och den beskärning som valts i enlighet med vad budskapet av bilden är.
  9. Kategori – Är bilden i rätt kategori?

Jag är ingen tävlingsmänniska och har urusla tävlingsnerver, men att tävla i foto gör att jag utvecklas (både när jag får kritik på mina bilder och hör feedbacken som domarna ger på andras bilder). Det är framförallt roligt att delta ihop med andra fotografer och umgås kring vår passion – fotografering! Tycker du också om foto? Kanske är det då dags att delta i SM nästa år? Du kan läsa mer HÄR.

 

SM Guld Fotograf Maria Lindberg-4