MENY

Sagobild till Alvesta kommunkarta

Alvesta kommun karta Fotograf Maria Lindberg

När jag fick uppdraget att skapa en bild till framsidan av Alvesta kommuns nya besökskarta drog fantasin och kreativiteten direkt igång. Man ville ha en sagobild som knyter an till kommunen, gärna med någon modern detalj ”en färggrann ryggsäck eller liknande”. Direkt såg jag en gul ryggsäck framför mig och så tänkte jag på kommunvapnet som innehåller tre bin. Du kan se det HÄR.

Kommunen har mycket skog och vatten, så det kändes naturligt att ha med. Jag insåg snabbt att tre riktiga bin skulle vara svårt att ha med på bild, dels fotade jag i februari och dels skulle de knappt synas. Och hur får man bin att vara där man vill i en bild? 🙂 Det måste vara tre stora bin! Kommunen tyckte det var en bra idé, men påpekade att bina inte fick kännas läskiga. Så, nu visste jag på ett ungefär hur slutbilden skulle se ut.

Jag rekade fram en bra fotoplats, lånade en gul ryggsäck och engagerade yngsta dottern som modell. Efter att bilden var tagen kom jag till bina. Nu gällde det att hitta söta bin! Lösningen visade sig finnas i den nya Ai-tekniken. Jag sökte fram bilder på bin på en sida med stock-bilder och kunde snabbt konstatera att riktiga bin kan se ganska farliga ut i närbild, men det fanns flera bilder med söta bin skapade med artificiell intelligens. Så jag köpte tre Ai-bin som på ett fint sätt kunde representera de tre bina i Alvestas kommunvapen.

Det var mycket jobb med att integrera bina i bilden, få skuggningen rätt, justera färgtonerna och skapa en kontakt mellan flickan, bina och den som ser på bilden. Bildberättande är ett starkt redskap och att få skapa bilder som inte bara är fina, utan faktiskt har en bakomliggande historia känns väldigt meningsfullt. Vi behöver fler bin för miljöns skull och dessa bin behöver växter för att kunna leva. På bilden ger flickan bina vatten att dricka, och för mig symboliserar det att alla kan göra sin lilla del för att göra den här världen bättre.

Men varje betraktare tolkar en bild på sitt sätt, fundera gärna över vad du ser i bilden och vad den säger dig.

/Maria