MENY

Så väljer du fotograf!

Det finns massor av fotografer – hur ska man egentligen veta vilken man ska välja? Här berättar jag hur du jämför fotografer och väljer den som passar dig.

Det första du behöver fråga dig är vad du vill få ut av fotograferingen. Vill du ha någon speciell stil och typ av foton? Är priset viktigt för dig? Är det viktigt att fotografen finns nära?
Om du vill ha bilder på exempelvis dina barn så finns det massor av fotografer som gör barnfotograferingar. Men de kommer att skilja sig åt i upplägg, innehåll, pris, stil, utförande och slutresultat.

Om upplevelsen är viktigt för dig så är det bra att läsa recensioner, testimonials och kanske få referenser som handlar just om upplevelsen hos fotografen.
Är priset viktigt ska du givetvis jämföra priser, men du måste se till att du vet vad som ingår i priset från varje fotograf för att du ska kunna göra en korrekt jämförelse. Hos en del kan priset för fotograferingen inkludera digitala filer, hos andra måste de köpas till eller så finns inte digitala filer alls att köpa utan det handlar enbart om tryckta produkter. Hos en del är det ett kort och snabbt avklarat besök, medans andra har mer av en upplevelse.

Den tryckta produkten som hänger på väggen eller finns i ett album är ju oftast den egentliga slutprodukten. Vill du ha hjälp med att få den tryckt på bästa sätt ska du leta upp en fotograf som säljer produkter. 

En av de avgörande faktorerna när du väljer bör vara fotografens stil. Studer fotografens hemsida, instagram och facebook-sida. Tycker du om bilderna som visas där, är det din smak och stil? Om du gillar ljusa, luftiga bilder ska du inte boka in dig hos någon som fotar mer mörka, moody foton.

Men hur vet man om någon är en duktig fotograf? Ja, det handlar givetvis om smak till stor del men också om dokumenterad erfarenhet och proffessionalitet  (hur lång erfarenhet har fotografen, är den medlem i något fotografförbund eller liknande, har den tex gesällbrev eller mästarbrev, har den avtal vid fotograferingar). Att prata med andra som varit hos den fotografen är såklart också bra. För det handlar inte bara om själva bilderna, utan också om bemötande, kundservice och professionalitet.

För vissa typer av fotograferingar är det extra viktigt att du vet att du bokar ett riktigt proffs. Ska du gifta dig måste du kunna känna dig trygg med att fotografen vet vad den gör och har all nödvändig back up. Bröllopsdagen går inte att ta om, och fotografen måste verkligen veta vad hen sysslar med.

Det är mycket att tänka på för att hitta den fotograf som passar dig bäst, och det är viktigt att komma ihåg att fotografyrket är just det – ett yrke, där den som arbetar ska tjäna pengar nog för att kunna få en lön. Därför kostar fotografering, och beroende på vilken typ av fotografering du vill ha så kostar det mer eller mindre.  Det är viktigt att se på det som den investering det faktiskt är: En fotografering är så mycket viktigare än låt oss säga en hårklippning eller en ny jacka. Bilderna från en fotografering är minnen för livet – oerhört värdefulla foton som kommer följa er genom livet. Ett sätt att minnas och visa upp kärlek. Det är ovärderligt.

Studio Fine Art Fairytale photo Fotograf Maria Lindberg-5
Milla schnauzer Fotograf Maria Lindberg-5