MENY

Lär dig mer om färger i foton!

Färger är en väldigt viktig del av ett bra foto. Dels handlar det om smak – vi dras till foton med färger som vi tycker om. Men det handlar framförallt om färglära och att förstå hur man ska arbeta med färger för att skapa en bild som känns harmonisk och/eller “poppar” och sticker ut. 

Jag arbetar nästan alltid med en eller två färger och flera nyanser av dem. Det är bästa sättet att få ett foto som mina ögon tycker om att titta på, ett foto som känns vackert, sagolikt och tilltalande.

Antingen använder jag färger som ligger nära varandra i färgmodellen och fint harmoniserar med varandra. Som exempelvis bruna, beiga, gula och gulgröna nyanser. 
Eller så använder jag komplementsfärger som kontrasterar fint mot varandra. Som exempelvis lila och grön eller röd och turkos.

Det är viktigt att veta att det inte bara är det ljusaste i bilden som drar blicken till sig, utan även att varma färger drar blicken mer till sig än kalla toner. Så den del av bilden som ska ha mest uppmärksamhet (oftast personen eller djuret i bilden) bör vara varmare (eller iaf inte kallare) än bakgrunden. 

Vill du utvecklas inom fotografering och bildbehandling? Boka en Bildbedömning eller Privatlektion på distans hos mig!