MENY

Jobba som fotolärare

Är jag verkligen en lärare? 
Det tog ett tag för mig att faktiskt börja använda termen “fotolärare”. Jag tänkte mest att jag var en fotograf som höll fotokurser. Men allteftersom åren gått och jag hållit kurser för hundratals deltagare, arbetat som fotolärare på gymnasieskola och blivit en av lärarna på Moderskeppet – ja, då har jag insett att jag jobbar inte bara med att “hålla kurser”. Jag är faktiskt fotolärare.

Viktigt med rolig fotokurs
Som fotolärare är jag ganska prestigelös, och inte är särskilt intresserad av teknik utan kan det jag behöver kunna för att nå dit jag vill. Det är också så jag lär ut. Jag tycker det är viktigt att alla elever, deltagare och medlemmar känner sig bekväma på mina fotokurser. Att gå fotokurs ska vara kul, lärorikt och inspirerande! En fotolärare behöver inte kunna allts, men vara öppen och lyhörd gentemot sina elever och dela med sig av sin kunskap utan förbehåll. 

Moderskeppet
Ovan skrev jag ordet “medlemmar” och det gjorde jag eftersom flera av de som går mina kurser gör det som just medlemmar. Medlemmar på Moderskeppet – Sveriges största plattform för onlinekurser inom foto, bildbehandling, video och mycket, mycket mer. Allt skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet. Jag är väldigt stolt och glad över att få vara en del av Moderskeppet och tycker det är superkul att skapa digitala kurser inom foto och bildbehandling. Om du är sugen på att kolla in mina fotokurser för Moderskeppet hittar du dem HÄR.

Utveckling och glädje
Jag håller även fotokurser direkt över nätet, så som mentorlektioner och privatlektioner i redigering via Zoom. Jag håller grundkurser i foto, redigeringskurser och mer avancerade fotokurser via Studieförbundet Vuxenskolan. Det är blandningen jag gillar och jag går in med samma grundinställning oavsett som jag håller en kurs där jag lär ut hur man använder sin systemkamera, hur man tar bättre mobilbilder eller en workshop i sagofotografering. Alla ska få ut något av kursen, de ska utvecklas och känna glädje.

Jag som lärare lär mig nytt
Det samma gäller faktiskt för mig som fotolärare. Jag får en sådan glädje och energi av att lära ut och träffa andra fotointresserade, och jag lär mig något nytt varje kurs jag har. Antingen kan det vara ett misstag jag begår – och då lär jag mig hur jag kan förbättra kursen och motverka liknande misstag framöver. Eller så är det en fråga som någon ställer som jag inte kan svara på. Då måste jag ta reda på svaret och vips, har också jag lärt mig något nytt! Eller så får jag tips av en kursdeltagare om någon liten klurig teknisk detalj som jag inte hade en aning om.
Att lära sig är att växa som människa – och i mitt fall, att få nörda ner mig i det jag älskar: fotografi!