MENY

Hur funkar Blandningslägen i Photoshop?

Betalt samarbete med Moderskeppet.
(Obs! Längts ner hittar du en länk till rabatt på medlemskap på Moderskeppet!)

Har du sett youtube-klipp med flera olika sätt att ändra färg på delar av en bild i Photoshop? Känner du dig förvirrad och tycker det är krångligt? Du är inte ensam! När jag ändrar färg i photoshop gör jag det på flera olika sätt, beroende på förutsättning och mitt mål med bilden. Men det allra enklaste sättet och ett av de sätt jag använder allra mest är  Blandningsläget FÄRG. Det har jag gjort på bilden ovan där min dotter är fotad i studion. Enkelt kan jag ändra färg och matcha in hennes poncho till något annat i bilden eller bara välja en helt annan ton.

Suck, inte fler krångliga ord och funktioner! tänker du. Jo, blandningslägen är lite krångligt, konstigt och det finns en hel drös av dem. MEN! Du behöver varken lära dig alla eller använda alla. För det är bara ett fåtal som är användbara, men de är å andra sidan riktigt användbara.

Med hjälp av blandningslägen kan du nämligen göra en himla massa saker i photoshop på ett väldigt smidigt sätt.

I min kurs på Moderskeppet visar jag det mest användbara blandningslägena och hur du använder dem. Mörkare, Multiplicera eller Raster? Vad funkar bäst? När ska jag använda vilket läge? Jag hjälper dig!

Vad kan du använda ett blandningsläge till

Blandningslägen ligger vid dina lager och utgångspunkten är alltid blandningsläget Normal. Men sen finns det ju Ljusare, Mörkare, Täcka över, Färg och en himla massa fler. Så vad är de bra till, egentligen?

Dubbelexponering och overlays

På bilden ovan ser du hur jag använt en bild på min dotter ihop med en bild på skog och skapat en så kallad dubbelexponering. Förr var du tvungen att göra detta direkt i kameran, numera kan du enkelt göra det i Photoshop med hjälp av blandningsläget Raster.

Raster är också jättebra när du vill lägga på en overlay på din bild. Det kan exempelvis vara en overlay med snöfall, solstrålar, dimma eller liknande. Du kan se min kurs om overlays HÄR.

Jag vill inspirera dig att arbeta med blandningslägen i Photoshop. För det är väldigt roligt! I min kurs på Moderskeppet går jag pedagogiskt, enkelt och kortfattat igenom steg för steg precis hur du ska göra. Du kan gå kursen i din egen takt och när det passar dig.
Jag lär dig vad de olika blandningslägena gör, vilka som är användbara och vilka du kan strunta helt i.
Dessutom ger jag dig handfasta tips på hur du ändrar hudton, förstärka färger samt skapa textur i dina bilder.

Ur kursens innehåll:

Hur du lägger till en dramatisk himmel.

Hur du får en jämn hudton.

Hur du förstärker högdagrar.

Hur du lägger till sol, regn eller snö.

Hur du ändrar färg.

Nedan ser du hur jag med hjälp av blandningsläget Multiplicera snabbt och enkelt har bytt himmel i en bild och gjort den mer dramatisk.

Hudtoner – så fixar du röda fingrar och näsor

Igen återkommer jag till blandningsläget Färg. För med det ändrar jag inte bara färgton på kläder, utan det är också det absolut snabbaste och enklaste sättet att korrigera röda hudtoner. Om någon har röda fingrar, näsa eller öron kan du blixtsnabbt åtgärda det tack vare blandningsläget Färg. Det är precis vad jag gjort på bilden nedan där min modell blivit lite kall om fingrarna.

Lär dig hur Blandninsglägen kan förenkla din redigering och ta den till nästa nivå! BLI MEDLEM PÅ MODERSKEPPET TILL RABATTERAT PRIS NU! Det finns fler olika medlemskap och du kan välja medlemskap för hela sajten eller bara i delen Foto för att se min kurs om Blandninsglägen. Bli medlem HÄR.