MENY

Fotoprojekt om Sagobygden

När jag fick frågan av Region Kronoberg att skapa sagolika bilder från den så kallade Sagobygden, var det inte svårt att tacka ja. Kan knappast finnas ett projekt mer perfekt för just mig.

Bilderna skulle användas till Region Kronobergs Kulturplan och övrig intern och extern kommunikation inom regionen. Även organisationen Sagobygden fick ta del av bilderna för att kunna använda i sin marknadsföring.

Sagobygden är ett område som finns i Alvesta kommun, Ljungby kommun och Älmhults kommun. Det är över 40 så kallade sägenplatser som är utmärkta på en karta, skyltade för besökare och på varje plats finns ett sägenskåp. Här kan man läsa om den saga som berättas om platsen. Det går även att lyssna på sagorna via Sagobygdens hemsida och deras app, som heter kort och gott Sagobygden.

Sagobygden och sägenplatserna är perfekt för utflykter, både för barn och vuxna. Vacker natur och spännande berättelser. jag och min familj åker ofta runt och besöker olika sägenplatser. 

Som uppdrag för Region Kronoberg skulle jag skapa ett antal bilder utifrån två sägenplatser. Jag valde två platser som jag tycker fungerar väldigt väl rent estetiskt, och där även historierna gick att gestalta på ett bra sätt.

Första platsen var Systersjöarna, som visserligen har en hemsk berättelse om tre systrar som dödas av sina tre bröder (Lyssna på den HÄR). Men som är en fantastiskt vacker plats, och även gav mig bra stoff att visualisera och skapa bilder av ihop med mina fantastiska modeller.

Sedan besökte jag även Gustavsfors, en otroligt vacker plats som du kan höra mer om HÄR.
Där finns ruiner och fler berättelser, varav jag valde en av en piga. Tillsammans med fantastiska dansaren Gabriela kunde vi väcka sagorna till liv.
Mycket av mitt arbete ligger i efterbearbetningen och det är i datorn jag kan skapa den där extra magin. 

Det är fantastiskt kul att få skapa den här typen av konstbilder, och det är definitivt inte sista gången jag fotar i Sagobygden!

 

Sägenplats
Berättande bild
Gruppbild