MENY

Fota och redigera gruppbilder

Så skapar du lyckade gruppbilder

Gruppbilder är svåra, särskilt när de är större grupper. Hur ska du som fotograf posera dem? Vad ska de ha på sig? Vad är en bra fotoplats? Vilka inställningar ska du ha på kameran? Hur ska du tänka i redigeringen?
I videon ovan ser du mig redigera en gruppbild där jag fotat en hel släkt vid en vacker gammal bil i skogen. För att skapa den här bilden har jag gått igenom fler viktiga steg som alla behövs för att komma till ett lyckats slutresultat. Följ min lista och skapa bättre gruppbilder!

 1. Förbered kunden.
  För att få ett harmoniskt foto krävs det att de som är med på bilden har kläder som matchar och går i samma färgtoner. Jag örbereder och utbildar mina kunder noga i vad de ska ha på sig. Jag skickar en stilguide med bilder, råd och tips och har en tät kommunikation med min kund om vilka färger och toner som passar bra. De kan skicka bilder på kläderna och jag ger feedback. När en kund får stöd och tid till att förbereda och eventuellt inhandla rätt kläder blir slutresultatet så mycket bättre.
 2. Välj fotoplats.
  Här behövs en plats som är tillräckligt stor för att alla ska få plats. När jag väljer fotoplatser utgår jag alltid från ljus, bakgrund och inramning. Jag vill fota i motljus, men i så kallad öppen skugga (läs mer om det HÄR) där alla blir mjukt och jämt belysta. Jag vill ha bakgrunden så långt bort som möjligt för att få den så suddig som möjligt. På platsen vill jag gärna ha någon typ av inramning, som exempelvis träd på sidorna.
 3. Posera gruppen.
  Hur jag poserar en grupp beror mycket på vilken typ av grupp det är. När jag fotar en gruppbild för ett företag blir det inte samma typ av närhet i bilden som när det är en familj. På bilden ovan grupperade jag kunderna i familjegrupper, tre stycken och använde mig av bilen som en typ av rekvisita som några av dem fick interagera med (bilen blev på sätt och vis en del av den ena familjen). Läs mer om att posera gruppbilder HÄR.
 4. Inställningar och utrustning.
  Jag fotar nästan alltid med mitt Sigma Art 135 mm objektiv utomhus, och det gör jag även med den här typen av gruppbilder. jag får backa ganska långt bak, men det blir ett snyggt utsnitt. På kameran har nästan alltid slutartid 1/500 för att slippa skakningsoskärpa och jag har mitt ISO så lågt som det är möjligt (jag höjer ISO om bilden blir för mörk). Normalt fotar jag med väldigt stor bländare för att få ett kort skärpedjup och suddig bakgrund. Men vid den här typen av gruppbilder är det svårt att få alla på samma avstånd från kameran, vilket krävs om jag ska fota med en stor bländare. Så istället väljer jag en mindre bländare, i det här fallet bländare 9. Då blir alla personerna skarpa, men även bakgrunden blir skarpare. Så därför får jag jobba lite mer med bakgrunden i redigeringen.
 5. Redigering.
  I efterarbetet med en sådan här bild blir det nästan alltid en del klippa och klistra. Jag monterar ihop olika bilder från samma fotografering, för det är sällan allihop ser ut som sitt bästa jag samtidigt på samma bild. Någon kanske blundar, en annan gör en grimas. Men på bilden tagen precis efteråt ser den personen jättebra ut, medans någon annan tittar bort. Genom att kombinera flera bilder kan alla se bra ut på samma bild. Eftersom jag har en skarpare bakgrund än vad jag skulle önska  handlar en stor del av redigeringsarbetet om att plocka bort störande saker samt lägga till dis. Vill du lära dig exakt hur jag gör kan du boka din egen Redigeringsvideo.
  Jag ljusar upp och ökar kontrasten på personerna, korrigerar en del färger och ramar in bilden genom att lägga på vinjettering.
  Tadaaa! Bilden är klar.

  Stort lycka till med dina egna gruppbilder!