MENY

Därför är molnigt det bästa vädret att fota i

häst

Mulet = toppenväder!

Många tycker att mulet väder är tråkigt, men jag älskar mulet väder! Då vet jag att jag har min allra största frihet för att skapa vackra bilder. Mulet betyder nämligen att jag slipper direkt solljus, och det vill jag undvika. Varför då? kanske du undrar. Jo, för att direkt hårt solljus ger skarpa skuggor och kisande ögon. Det är inte ett smickrande ljus! Jag vill ha mjukt härligt ljus i mina bilder, och det får jag när det är mulet ute. Då diffuseras solens strålar genom molntäcket och istället för skarpa hårda strålat blir det ett utspritt mjukt ljus. Som du ser på bilden ovan kan ju molniga himlar också vara väldigt dramatiska och snygga i bilden, men för mig handlar det framförallt om att mina modeller ska vara mjukt belysta. På bilden under var det en jämngrå himmel, vilket ger ett väldigt vackert ljus. Den trista himlen kan jag fixa till i photoshop. Ljuset är alltid nummer ett när jag fotar!

Öppen skugga

Om det inte är mulet måste jag hitta skugga att fota i. Inne i skuggan får jag också ett jämt fint ljus, men det gör mig ju mer begränsad till ett färre antal fotoplatser. Är det mulet kan jag fota mitt ute på ett fält eller i en hage, vilket jag inte kan om solen skiner. Då måste jag hitta skugga från träd. Så jag föredrar alltid molniga dagar framför soliga när jag ska göra fotouppdrag.

Men oavsett om jag fotar i skuggan en solig dag eller på ett fält en mulen dag så tänker jag på hur jag vänder mina modeller. Jag vill alltid ha dem vända mot öppen himmel. Om de står i skugga kallas det att jag använder “öppen skugga”. De ska alltså inte stå vända med ansiktet mot det som skapar skuggan (träd, hus etc) utan de ska titta mot den öppna himlen. Samma sak gäller när jag fotar en mulen dag. Ljuset är mjukt överallt, men om min modell tittar rakt in i den mörka skogen kommer ansiktet inte att lysas upp och ögonen kommer att sakna glans. Alltså vill jag att hen ska vända sig mot den öppna himlen som ljussätter hen så fint.

Gravidfotografering Fotograf Maria Lindberg-25

Även regniga dagar är vackra

Jag kan ibland boka om fotograferingar om det är totalt ösregn, för jag vill inte att mina kunder ska se helt dränkta ut. Men om det bara småregnar fotar jag gärna. Ljuset brukar vara extra vackert just när det regnar. Det mulna vädret gör det mjukt, och regndropparna bryter ljuset och ger en slags glans och lyster. Så, så länge din utrutsning klarar det (det finns regnöverdrag att köpa till kameror) tycker jag du ska våga dig ut och fota i regnväder också!

Vi ses ute bland molnen 🙂

Kram / Maria