MENY

Fotografera bokomslag

När jag fick frågan från författaren Mia Jansson om att fotografera för bokomslaget till hennes första bok blev jag pepp direkt! Det lät så himla spännande. När jag sedan fick veta att boken Djupbäckens Hildur var en saga om en tuff tjej och hennes vän Bäckahästen blev jag inte mindre intresserad. Jag älskar allt som har med väsen, sagor, folktro och mytologi att göra, och Bäckahästen är en av mina absoluta favoritvarelser.

Författaren Mia Jansson beskrev historien för mig, och utifrån det gjorde jag en plan för fotograferingen av bokomslaget. Bäckahästen är svart, så jag insåg direkt att vårt svarta nordsvenska sto Elvan skulle vara perfekt i rollen. När man ska fotografera med en stor häst är det viktigt att tänka på säkerheten. Personen som ska fotas ihop med hästen måste vara hästvan, och är det ett barn är det extra viktigt att allt känns tryggt och lugnt. Därför frågade jag min äldsta dotter om hon ville vara modell. Hon känner vår häst, och hästen känner henne – alltså är de trygga med varandra.

Så, min dotter Märta fick gå in i rollen som Hildur. De är båda små tuffa tjejer, men för att få fram Hildur stora rufsiga kalufs fick dottern ha en peruk på sig. Jag letade fram kläder som kunde passa, i dova grå toner och så rekade jag fotoplaster till bokomslaget. Bäckahästen trivs ju i och vid vatten, så både jag och Mia ville gärna ha dem vid ett vattendrag. Vi har en bäck i skogen bakom vår gård och jag hittade en plats där jag kunde placera dem för att få en vacker inramning och bakgrund, dramatiskt ljus och en vattenspegel som syntes i nederkanten.

Jag är så stolt och glad över hur bra bokomslaget blev, och över det signerade exemplar som min dotter fick av boken. Hon är mycket stolt över att få vara på framsidan! Vi läser ett kapitel i boken varje kväll och både jag och dottern har lika svårt att lägga ifrån oss boken – den är verkligen spännande och samtidigt en vacker och stärkande saga i den svenska naturen (med alla dess väsen).

Jag rekommenderar starkt att du köper boken – perfekt som julklapp! Du hittar den här: 
https://www.bokus.com/bok/9789178855506/djupbackens-hildur/

Du kan läsa mer om författaren Mia Jansson här:
http://www.miajanssonforfattare.n.nu/

Boken ges ut av Visto förlag: https://www.vistoforlag.se/

Bokomslag